LOF-exkursion Gråviken-Hustegaholm i strålande solsken
- den september 15, 2024
- av Thomas Nyberg
- som Okategoriserade
- 0
Fem deltagare plus de två ledarna samlades på Hustegaholms parkering.
På vägen ut genom hagen mot Gråvikens inlopp såg vi arter som sädesärla, ringduva, talgoxe och gräsand. Nötväckorna lockade flitigt från ekarna. Väl ute vid inloppet noterade vi att det var många snatteränder i viken tillsammans med skäggdoppingar. Snatteränderna uppskattades till drygt 100 vilket var en lägre siffra än vad vi förväntat oss. Förmodligen låg det lika många inne i vassarna och sov. En större hackspett flög över våra huvuden och en gråhäger passerade förbi som i slow motion.
Vi lyckades efter idogt letande till slut hitta smådoppingen som tidigare gäckat många av oss. Den dök flitigt i bortre vasskanten och var svår att följa, men vi gav inte upp förrän alla hade fått se den bra i tuben. Den gula fläcken vid undernäbbens bas lyste i det fina medljuset.
Vi promenerade sakta bort mot västra delen av Hustegaholm där vi satte oss på bänkarna som vetter mot inre kyrkviken. Här lapades det sol och vi insöp värmen, vemodigt medvetna om att det snart är slut på den varan. En knipa flög över och en gråtrut lades till listan.
Sammantaget var det artfattigt, 19 arter, men det fina vädret och det trevliga sällskapet uppskattades av samtliga.
Nyberg//Dahlbom
Glutt och törnskata
- den juli 06, 2024
- av Tomas Carlberg
- som Okategoriserade
- 0
Fredag 5 juli, Långängssjön kl. 16:30-17:30. Fortfarande fina vadarbankar, idag 1 rastande gluttsnäppa. 1 par törnskata, 10 gråhägrar, 2 ad sångsvan, 2 födosökande fisktärnor, 5 krickor.
Nattsångarexkursionen som inte blev av
- den juni 19, 2024
- av Stefan Clausen
- som Chatt-inlägg
- 0
Nattsångare runt Gråviken blev inte som planerat. Regn och 10 grader gjorde att vi beslutade ställa in. Tre tappra deltagare hade trots regnet samlats, men vi var överens om att inte försöka. Det blev en regnblöt kråka och en koltrast på parkeringen innan vi åkte hemåt,
Kajaksatsning i Kyrkviken gav mager utdelning
- den juni 09, 2024
- av Ola Dahlbom
- som Chatt-inlägg
- 0
Inspirerad av andra skådares framgångsrika försök att lyssna efter nattsångare från kajak bestämde jag mig i torsdags kväll 6/6 att göra en tur på Kyrkviken. Via företaget kajakomat kan man hyra kajak, paddel och flytväst vilka tider som helst och finns på tre ställen på ön. Jag startade vi 21 tiden och paddlade tur och retur från Kyrkviken nedanför kyrkan till Ekholmsnässjön vilket tog ungefär 2h. Tyvärr var utdelningen mycket mager och endast 1 spelande rörsångare (sundet mellan Ekholmsnäs och Hustegaholm. Från Ekholmsnäs gård hördes kärrsångaren svagt. Kanske kände sångarna på sig ett väderomslag då det började blåsa och regna vid kl 22. Själva konceptet att lyssna efter fågelsång via kajak är det dock inget fel på – trastarna och rödhakar hördes tydligt när man ljudlöst gled fram över vattnet.
Övriga observationer under turen: Antalet skäggdoppingar (exkl Gråviken) uppgick till 72 st (varav 34 ruvande) vilket visar på mycket god täthet. Räknade antalet skäggdoppingar i Gråviken dagen efter och fick ihop 45st (12 ruvande). Försiktig uppskattning alltså minst 50 par, kanske upp mot 60 par bara i Kyrkviken. En bäver simmade bara några meter ifrån kajaken innan den fick nog och dök med ett rejält plask. På skäret utanför Tomtebo häckar ca 5-10 par fisktärna vilket borde vara den största kolonin på ön exklusive fjäderholmarna? En morkulla drog över Ekholmsnässjön och en havsörn flög över huvudet på 10 meters håll. Vid 23:30 hörde jag något som möjligen skulle kunna varit tiggande Hornuggleungar vid Lidingö kyrka, men trots at jag väntade 20-30 min hördes inget mer. Var nog trots allt ett mänskligt ljud – typ bevattningssystemet som gnisslade igång…
Senare på kvällen besöktes Långängssjön som bjöd på två spelande enkelbeckasiner och en skogssnäppa. Någon typ av syrsa/cikada spelade intensivt vid parkeringen och därifrån hördes tiggande kattuggleungar i riktning Breviksbadet. Kärrsångaren vid Ekholmsnäs gård sjön med fullt tryck nu vid midnatt.
Exkursion Stockby-Långängen-Ekholmsnäs söndagen den 19/5 gav 53 arter
- den maj 22, 2024
- av Thomas Nyberg
- som Chatt-inlägg
- 0
Exkursionen leddes av Thomas Nyberg och Stefan Malmkjell, med färstärkning från Björn Dalbom.
Vi samlades 07:00 på Stockbys parkering, och förutom ledarna anslöt tre skådare. Vi antog att det var Pingsthelgen som påverkade den lite magra anslutningen.
Redan på parkeringen noterade vi att det var väldigt lite fågelsång trots att morgonen var helt perfekt med värmande sol och knappt någon vind. Gissningsvis hade många fåglar börjat sjunga vid 03:30-tiden och hade nu börjat födosöka. Vid Stockbysjön hörde vi bl.a. spillkråka, en starkt sjungande näktergal, flera svarthättor och spelande enkelbeckasin. En rörhöna i den stora kvävefällan samt fiskande fisktärna, knipa och gråhäger i sjön lades till listan.
På vägen bort mot Långängssjön hade vi skogsduva och en ropande gök, som den närmsta timmen fortsatte att ropa från nordsidan av sjön. Trevligt! I skogen väster sjön hade vi 2-3 svirrande grönsångare, flera gärdsmygar, trädkrypare, sjungande lövsångare samt många hungriga stickmyggor. Väl framme i tornet konstaterades det att sjön nästan var tom på fågel, sånär som på en snatterand, några gräsänder, en rörhöna och en ensam sångsvan. Vi noterade att det var ovanligt lågt vattenstånd i sjön, och förutom detta hade den senaste värmeperioden fått igång algblomningen och i stora delar av sjön flöt en grön sörja. Kanske detta är orsaken till att doppingarterna i år verkar ha ratat sjön? I grönskan runt sjön hade vi; flera trädgårdssångare, svartvit flugsnappare, rödstjärt, gulsparv, rödhake för att nämna några.
Uppe vid Ekholmsnäs gård sågs dagens första ladusvala, två sjungande törnsångare, tornseglare samt en födosökande törnskata. Vid en närmre kontroll av två rovfåglar kunde vi se att det inte var två ormvråkar utan en ormvråk och en hane brun kärrhök.
Dagen avslutades med ett sedvanligt besök vid uggle-eken i hagen norr om infarten till Långängens gård, och mycket riktigt satt det en kattuggla i hålet. Överraskningen var att det plötsligt kom en annan uggla flygande som sedan trängde sig in i samma hål.
Kylig exkursion runt Långängssjön
- den maj 08, 2024
- av Stefan Clausen
- som Okategoriserade
- 0
En solig men lite kylig kväll samlade 5 deltagare för vandring runt Långängssjön. Den kyliga kvällen gjorde att det var lite dåligt med fågelaktivitet. Sångsvan och sothöna låg på rede, ett par snatterand, en fin obs av svartmes, en ensam stare på kraftledningen och lite fin sång av steglits samt en hel del kol- och taltrast. En rödvingetrast sjöng en försiktig strof men kom inte igång.
Dvärgmåsar
- den maj 05, 2024
- av Peter Lundberg
- som Chatt-inlägg
- 0
Kottlasjön är alltid spännande att spana av i maj. Det finns ofta gott om insekter över sjön som lockar till sig måsar, tärnor och svalor. Särskilt lite sämre väder och vindar från norr kan vara givande. Den 1 maj på eftermiddagen var det vackert väder, men bra med särskilt fisktärnor över sjön. Ganska snart upptäckte jag en 2K dvärgmås som ömsom födosökte, ömsom låg på vattnet. Riktigt roligt och andra gången arten ses i Kottlasjön; första gången var i maj 1997. Flera andra skådare fick tillfälle att se den snygga dvärgmåsen under resten av dagen. Den 2 maj eftersöktes dvärgmåsen och på förmiddagen var det plötsligt 2 dvärgmåsar i sjön, men nu gamla fåglar. Just i början av maj rastar ofta dvärgmåsar tillfälligt i Stockholmstrakten och Uppland på sin väg norrut, men det är sällan vi får besök på Lidingö. Fynden i Kottlasjön är nummer 11 och 12 genom åren.
De två gamla dvärgmåsarna över Kottlasjön den 2 maj.
Foto: Peter Klerstad
Tornfalk
- den mars 23, 2024
- av Tomas Carlberg
- som Okategoriserade
- 0
Lördag 23 mars. Hustegaholm och Gråviken kl 10-11:45 (TC, TZ). Tornfalk 1 ex sträckte mot SSV över Hustegaholm/Rudalid kl 10:10, 1 sj gärdsmyg vid ambassaden, totalt 3 gröngölingar och 8 skogsduvor, 1 sparvhök, hane sävsparv i vassen i östra delen (endast TZ) samt hela 45 rastande gråkråkor. I viken några storskrakar, knipor, 1 skäggdopping och ett par knölsvan.
Årsmöte 12 mars
- den mars 13, 2024
- av Peter Lundberg
- som Chatt-inlägg
- 0
LOF höll årets årsmöte i Lidingö museum den 12 mars i närvaro av drygt 20 medlemmar. Årsmötesförhandlingarna löpte smidigt och resulterade bland annat i en oförändrad styrelse. Efter årsmötet tog Lasse och Martin Irestedt med oss på fågelskådning utmed Wallacelinjen i Indonesiens övärld. Ett mycket inspirerande föredrag med fina bilder och intressanta fakta. Verksamhetsberättelse inklusive ekonomisk redovisning för 2023 bifogas.
Råkall vårexkursion
- den mars 13, 2024
- av Peter Lundberg
- som Chatt-inlägg
- 0
Det kändes tveksamt om det var vinter eller vår denna råkalla söndagsmorgon den 10 mars. Tio deltagare mötte ändå upp på Hustegaholmsparkeringen. Vi började leta kattuggla utan framgång; senare på eftermiddagen hittades två nyutflugna ungar på berget så vi hade lite otur där. Vädret gjorde att det var dåligt med fågelsång och även på matningen var det lugnt. Roligast under promenaden var två gröngölingar i en al vid Ekholmsnässundet och två stjärtmesar som lockades fram fint på östra sidan av viken. I övrigt noterades några skogsduvor, tre knipor och på matningen gulsparvar. Några tyckte sig se en ormvråk över skogen. Sammanfattningsvis en fågelfattig morgon, men våren är på väg!
Stjärtmes
Foto: Peter Klerstad
Örnräkning 2 mars 2024
- den mars 02, 2024
- av Stefan Clausen
- som Okategoriserade
- 0
LOF deltog även i år i den gemensamma örnräkningen, dock med minimalt deltagande då enbart undertecknad var på plats. Fyra grader och måttlig SO vind.
Fyra havsörnar observerades, varav 3 adulta och en juvenil, samtliga runt Storholmen och kringliggande öar. Intressant var det par som gjorde ett parningsförsök (ev. lyckat sådant) i en trädtopp.
I övrigt på tippen, en sånglärka överflygande, en ropande spillkråka och en rastande grågås.
Bergand och havsörn
- den mars 02, 2024
- av Tomas Carlberg
- som Okategoriserade
- 0
Lördag 2 mars, kl. 9-11 (medobs Sten Stemme). Bergand 1 hane kvar, rastar med 3 vigg. Kl 10:50 passerar två adulta havsörnar som skrämmer alla änder.
Bergand och brunand
- den februari 25, 2024
- av Tomas Carlberg
- som Okategoriserade
- 0
Söndag 25 februari kl. 9-10. Den snygga bergandshanen (upptäckt 18/2 av Ola D.) sågs fint i Parksätraviken, även 1 brunand hane, 10 vigg och 80 sothöns. Nedan några ”doku-bilder” på ankorna … (TC, TZ).
Svartkråka ny art på Lidingölistan
- den februari 13, 2024
- av Peter Lundberg
- som Chatt-inlägg
- 0
BirdLife Sveriges Taxonomikommitté har beslutat att svartkråka ska räknas som en egen art, efter att fram till nu ha betraktats som en ras av gråkråka. Beslutet innebär att Sverige anpassar sig till vad som gäller i flertalet övriga länder. Det finns fyra rapporterade fynd på Lidingö av svartkråka:
1 ex Gråviken 20 och 30 april 1974 (Åke Aronson, Tomas Carlberg, Tomas Dahlén)
1 mot V Duvholmens brygga 27 april 1997 (Magnus Liljefors, Håkan Johansson)
1 ex Trolldalstippen 13 mars 1999 (Peter Lundberg)
1 ex Långnäs gård 18 och 27 april 2004 (Lars Irestedt, Tomas Carlberg)
Härmed har det observerats 246 olika fågelarter på Lidingö och ovanstående observatörer har fått ett så kallat soffkryss på sin Lidingölista.
Bra läge för trutspaning från Mölna/Larsberg/Bodal
- den februari 12, 2024
- av Ola Dahlbom
- som Chatt-inlägg
- 0
Deltog under lördagen (10 februari) i Slåttergubbens Eko-rally där jag cyklade tillsammans med en medskådare runt i Stockholm. Totalsumman slutade på 49 arter och vi avslutade dagen med att spana efter trut från Frihamnen (magasin 9). Mellan 14:30-15:30 passerade ca 500 Gråtrut och 30+ Havstrut på behagligt avstånd och gott medljus. Trutarna verkade denna dag välja att övernatta på isen/vattnet längre österut, mot Larsbergs brygga/Kaknäs. Finns nog goda möjligheter att hitta något kul från Lidingö men kanske främst på morgonen när ljuset är rätt.