Höstens snatteränder
- den oktober 29, 2022
- av Peter Lundberg
- som Chatt-inlägg
- 0
Höstrastande snatteränder i stora antal har varit ett signum för Lidingö och särskilt Gråviken under många år. De högsta noteringarna är hela 385 ex i Gråviken den 15 september 2018 och 355 ex på samma lokal den 30 augusti 2019. Höstarna 2020-21 uteblev de stora flockarna i stort sett, men innevarande höst har det åter setts mycket snatteränder på ön. En skillnad mot flertalet tidigare år är att änderna har delat upp sig på tre lokaler: Gråviken, inre Kyrkviken/Trimer och Stockbysjön. Orsaken till detta står att finna i tillgången på föda; sedan tidigare har kunnat konstateras att förekomsten av flytvegetation – särskilt axslinga – sammanfaller med rastande snatteränder i höga antal.
Hösten 2022 började större antal snatteränder samlas i början av september; den 9 september räknades 160 ex sammanlagt på lokalerna som nämns ovan. Den 3 oktober var antalet uppe i 260 ex och så sent som den 26 oktober 290 ex. Toppnoteringarna för de olika lokalerna är: Trimer 197 ex den 7 oktober, Gråviken 120 ex den 26 oktober, Stockbysjön 111 ex den 29 oktober och inre Kyrkviken 105 ex den 20 september. Snatterandhösten är inte slut på länge än och jag rekommenderar att passa på att studera de vackra hanarna i sina praktdräkter och träna på skillnaden mellan honfärgade snatteränder jämfört med gräsänder.
Sparvuggla vid Stockbysjön
- den oktober 02, 2022
- av Peter Lundberg
- som Chatt-inlägg
- 0
Foto: Thomas Nyberg
Denna sparvuggla upptäcktes strax söder om Stockbysjön vid 10-tiden på söndag den 2 oktober. Upprörda småfåglar avslöjade att något var på gång och högst upp i en hög gran satt Lidingös första sparvuggla sedan 2014. Till synes oberörd av allt ståhej satt den kvar när bland annat 15 stjärtmesar tog höjd och svärmade runt den lilla ugglan. Efter en stund dök flera skådare upp och vi lyckades se sparvugglan i flera grantoppar längre söderut längs Stockbyån. Det är mycket möjligt att ugglan håller sig kvar i området, där arten har setts tidigare.
Europeiska fågelskådardagen på Trolldalstippen
- den oktober 02, 2022
- av Peter Lundberg
- som Chatt-inlägg
- 0
Lördagen den 1 oktober på Euopeiska fågelskådardagen räknade åtta LOF-medlemmar sträcket förbi Trolldalstippen. Det var en mild dag med en morgontemperatur på 7 grader och svaga sydliga vindar. Molntäcket varierade och det regnade även under kortare perioder. Som tidigare under hösten kom sträcket aldrig riktigt igång och roligast under morgonen var hela 149 dubbeltrastar mot söder, varav 43 i en flock. Bland sträckande arter i övrigt kan nämnas: större korsnäbb 1, bläsand 59, stjärtand 9, sädgås 8, bo-/bergfink 560 och grönsiska 75. Bland rovfåglar sträckte endast 2 ormvråkar och 1 sparvhök. Roligast i övrigt var 12 stjärtmesar som kom upp på tippen efter uppspelning av locklätet och kunde ses fint.
Förväntansfulla skådare i soluppgången
Foto: Folke K Stenring