Exkursion – Nattsångare vid Gråviken
- den juni 09, 2021
- av Stefan Clausen
- som Chatt-inlägg
- 0
Kvällsexkursionen samlade 21 glada deltagare, vilket var ett glädjande stort antal. Efter ett tidigare still regn och något lägre temperatur var det mycket tyst i naturen.
En tur runt Hustegaholm gav i alla fall 3 näktergalar, 1 överflygande tornseglare, 2 gråhägrar och flertal koltrastar. Längst ut på Hustegaholm, i vassen söder om mynningen till Gråviken, sjöng en kärrsångare flitigt efter lite seg start. Dock bitvis överröstad av en outtröttlig näktergal. Gott om skäggdopping och sothöns i och utanför Gråviken.
Fortsättningen förbi observationsplattformen gav ingen ytterligare obs. Helt tyst i vassen. Ett ensamt rådjur betande på fältet norr om Gråviken.
Kattugglorna lyste med sin frånvaro, även om det hördes varnande koltrastar på flera ställen runt Hustegaholm.
Gransångare häckfågel på ön?
- den juni 04, 2021
- av Peter Lundberg
- som Chatt-inlägg
- 0
I år har ovanligt många gransångare suttit och sjungit på samma plats under en längre tid och ända in i juni; Alkärret V Ekholmsnässjön (2), S Långängssjön, Kottla/Stockby (3) och Lidingövarvet, Islinge. Och det finns säkert fler. På senare år har enstaka gransångare hävdat revir under längre tid, men aldrig så många som i år och sannolikt är arten etablerad som häckfågel på ön. Det är den sydliga rasen av gransångare (collybita) som expanderar norrut i Sverige. Enligt den populationsövervakning som bedrivs av Lunds universitet har den sydliga gransångaren en årlig populationsökning i Sverige på 14,5 % och antalet har därmed trefaldigats under de senaste tio åren. Det är glädjande med småfåglar som ökar. Annars upplever jag dessvärre att det är låga antal av många tättingar i år; jag har exempelvis inte hört en enda sjungande trädpiplärka på ön!